Vo Svidníku sprístupnili verejnosti soľnú jaskyňu

04.07.2005 Svidník

Svidník 3. júla (TASR) - Pomôcť odbúrať stres a liečiť viaceré choroby je cieľom Soľnej jaskyne pre zdravie, ktorú počas víkendu sprístupnili verejnosti vo S...
Svidník 3. júla (TASR) - Pomôcť odbúrať stres a liečiť viaceré choroby je cieľom Soľnej jaskyne pre zdravie, ktorú počas víkendu sprístupnili verejnosti vo Svidníku.

Steny jaskyne sú vystlané soľnými kvádrami, pochádzajúcimi z z jordánskej časti Mŕtveho mora. \"Soľná jaskyňa pomáha najmä alergikom, dajú sa tu liečiť choroby horných a dolných dýchacích ciest, funkcia štítnej žľazy, rôzne kožné ochorenia, ktoré sú suché, nie mokvajúce, tiež srdcovocievne ochorenia, choroby tráviaceho traktu, neuróza, stres, vyčerpanosť a tiež to má pozitívny vplyv na spomalenie procesu starnutia, \" uviedol dnes pre TASR František Vojček, štatutárny zástupca spoločnosti, ktorá vlastní jaskyňu.
Jedna liečebná kúra trvá v polohovateľnom kresle za asistencie príjemnej muziky a intímneho osvetlenia 45 minút. Po jej ukončení sa v rámci 15-minútovej prestávky robí dezinfekcia a sterilizácia vzduchu v spomínaných priestoroch. Pobyt v jaskyni si v rámci doplnkovej liečby hradí návštevník z vlastného vrecka.
Príprava soľnej jaskyne so zabudovaním vzduchotechniky trvala vo Svidníku asi dva mesiace. Podľa Vojčeka ide o nákladnú záležitosť, len meter štvorcový podlahovej plochy sa pohybuje okolo 2,5 tisíc dolárov (temer 80 tisíc korún).
 

Vyberte región